Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Klik hier voor certificaten WerftZon
 • E-mailadres
 
 
 

Projecten

Succes Besparingsactie ECLoZ in Molenwijck Noord krijgt vervolg  

1 december 2019

Naar aanleiding van burenbijeenkomst in De Wetering , op 11 juni, hebben een flink aantal buurtbewoners in Molenwijck Noord actie ondernomen en isolatiemaatregelen laten uitvoeren of zonnepanelen laten leggen.  Uit het klanttevredenheids onderzoek is naar voren gekomen dat men over het algemeen tevreden tot heel tevreden was met de uitvoering van de werkzaamheden en de deskundigheid van de leveranciers. Ook over de informatieavond zelf en het contact met de ECLoZ-vrijwilligers was men over het algemeen (heel) tevreden. Redenen genoeg om een volgend besparingsproject aan te pakken.

Volgende besparingsproject in Kaatsheuvel: De Hil, Schrijversbuurt en Staatsliedenbuurt

De keuze is gevallen op de wijken De Hil, de Schrijversbuurt en de Staatsliedenbuurt in Kaatsheuvel. Een eerste verkenning in de wijk heeft plaats gevonden en er zijn contacten gelegd om een buurtteam te vormen. De buurtteambijeenkomst vindt plaats op dinsdag 10 december om 20.00 uur in De Rode Loper aan het Paulus Potterplein 44 in Kaatsheuvel.

Woont u in een van de genoemde buurten en wilt u actief meehelpen aan verduurzaming van uw wijk, dan bent u van hartelijk welkom op de buurtteambijeenkomst. Wilt u hier meer over weten, mail dan met Alex van der Haring, ah@ecloz.nl.


Nieuwe subsidieregeling Energiebesparing 

19 augustus 2019

Vanaf 15 augustus 2019 kun je ongeveer 20 procent subsidie krijgen voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. Voorwaarde is dat je 2 of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Doe je dat, dan kun je ook subsidie krijgen voor een paar extra maatregelen die energie besparen, zoals een isolerende voordeur en maatwerkadvies. Meer informatie is te vinden op deze pagina van Milieucentraal.


Veel belangstelling voor informatie over isoleren of zonnepanelen

13 juni 2019

Een vijftig-tal mensen was afgekomen op de bijeenkomst in De Wetering om meer te horen over het gezamenlijk buurtinitiatief van ECLoZ en buurkracht. Na korte introductie door Alex van der Haring van ECLoZ en Gert Wagenvoort van buurkracht, kwam EPA-adviseur Petro van Laarhoven aan het woord over 2 woningen in de wijk (middenwoning en hoekwoning) die hij had doorgelicht op te treffen besparingsmaatregelen. Ook sprak Petro nog over een “blowerdoortest”, een methode om met overdruk en rook alle warmtelekken in je huis op te sporen. Die test kun je op deze webpagina bekijken: https://passiefhuismarkt.nl/blowerdoortest/

Petro gebruikte de volgende tekeningen bij zijn presentatie:

 • Deze tekening geeft een overzicht waar hoeveel % warmte gemiddeld weg kan lekken bij een blowerdoortest:
 • via het dak 30 %
 • ventilatie 20 %
 • overgang dak/gevel 5 %
 • gevels 20 %
 • ramen 15 %
 • deuren 15 %
 • overgang gevel/vloer 5 %
 • vloer 15 %

Deze tekening geeft weer hoeveel je per onderdeel investeert (zwart) en hoeveel je per jaar bespaart (groen).

 • Investeren/besparen per onderdeel
 • dakisolatie € 4700/700
 • warmtepomp € 3.000/300
 • zonnepanelen € 4400/550
 • hybride ventilatie €4000/250
 • gevelisolatie € 2100/700
 • hr++glas € 3500/340
 • vloerisolatie € 1600/220
 • totaal € 23300/2870

Buurtgenoot Willem Ligtenberg vertelde over zijn ervaringen met geleverde zonnepanelen en genomen isolatiemaatregelen en wat hem dat aan besparing van kosten oplevert. Ook gaf hij informatie over de mogelijkheid van een energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Na de pauze kwamen de isolatie-expert (Isoprofs) en de zonnepanelen-leverancier (Hoppenbrouwers) aan het woord. Na een uitgebreide vragenronde meldden zich zo’n 28 personen voor een offerte voor isolatiewerkzaamheden en 25 personen voor een offerte voor zonnepanelen. Een succesvolle bijeenkomst die wellicht een vervolg krijgt voor andere wijken in onze gemeente.


24 mei 2019

Energiebesparing is de eerste stap bij de Trias Energetica. De warmtebeeldactie van begin dit jaar maakte duidelijk dat hier nog veel kan worden gewonnen, daarom gaan we dit grootschaliger aanpakken. In eerste instantie via onderstaand pilot-project voor de wijk Molenwijck-Noord, maar daarna – bij voldoende belangstelling – in andere wijken in de gemeente Loon op Zand. Molenwijck-Noord is het gebied tussen Ecliptica en Kloosterstraat. Huis aan huis is een flyer rondgebracht om huiseigenaren te informeren over de komende activiteiten. Hieronder het persbericht:

11 juni bijeenkomst in Molenwijck-Noord 
Samen isoleren en zonnepanelen aanschaffen

Bewoners in Molenwijck-Noord die interesse hebben om binnenkort hun huis te isoleren of zonnepanelen willen, zijn op dinsdag 11 juni om 19.30 uur van harte welkom in de Theaterzaal in De Wetering in Loon op Zand. Op initiatief van het lokale energiecollectief ECLoZ is een aantal buren aan de slag gegaan met een burenaanbod voor isolatie en zonnepanelen en vertellen hier graag meer over. Door dit samen te doen is het voordeliger en makkelijker.

Verduurzaming is een onderwerp dat steeds meer leeft in Molenwijck-Noord. Een groep enthousiaste bewoners heeft daarom de krachten gebundeld en wil voor alle buren aan de slag met een mooi aanbod voor isolatie en zonnepanelen. Zij gaan hiervoor verschillende offertes van leveranciers uit de regio vergelijken op basis van kwaliteit, service en prijs. Tijdens de bijeenkomst presenteren zij het aanbod en vertellen over de selectie.

Aanmelden
Bewoners uit Molenwijck-Noord die willen komen en interesse hebben in isolatie of zonnepanelen kunnen zich aanmelden via de buurkracht-app. Deze is gratis te downloaden in de App (IOS) of Play (Android) store (zoek op buurkracht). Op de bijeenkomst kunnen bewoners meteen vrijblijvend een offerte aanvragen. Ook is er ruimte voor het stellen van vragen. Het buurtteam is ook bereikbaar via ah@ecloz.nl.

Buurkracht is samen energie besparen

Buurkracht is gratis, onafhankelijk en niet-commercieel. Het maatschappelijk initiatief wordt gesteund door gemeenten en provincies. Buurkracht gelooft dat energie besparen makkelijker, voordeliger en leuker is als je het met de buren doet. Buurkracht is iets wat buren tezamen hebben. De buurtbegeleiders van Buurkracht helpen onder meer bij het enthousiasmeren van buurtgenoten en het aanvragen van offertes bij leveranciers. Zie www.buurkracht.nl.


In ons dagelijks leven gebruiken we veel energie. Gas voor verwarming en elektriciteit voor verlichting en apparaten zoals koelkast, diepvriezer, wasmachine en –droger, afwasmachine, radio/audio, tv en (veel) opladers. Blijven die op stand-by of zetten we die ‘uit’ zodat ze geen stroom meer gebruiken? Kopen we bij vervanging energiezuinige apparatuur en lampen? En hoe zit het met ons huis of bedrijfsgebouw? Zijn de muren, ramen, dak en vloer optimaal geïsoleerd? Veel energie verdwijnt als niet of beperkt is geïsoleerd, maar ook door kieren langs kozijnen en scheuren in muren en dakbeplating. Energiegebruik heeft te maken met (ons eigen) gedrag en met onze woning of bedrijfsgebouw.

Je maakt zelf bepaalde keuzes (gedrag) die je energievraag beïnvloeden. Door hier bewuster mee om te gaan kun je zonder te investeren, snel energie besparen. Denk dan aan:

 • op welke temperatuur stel ik de thermostaat in? Ook als ik de hele dag weg ben.
 • hoe lang sta ik onder de douche?
 • op welke temperatuur stel ik de wasmachine in?
 • hoe vaak gebruik ik de wasdroger?
 • waar laat ik het licht branden?
 • koop ik een iets duurdere maar veel energiezuiniger machine of lamp?
 • haal ik na het opladen de oplader weer uit het stopcontact en laat ik geen apparatuur ‘stand-by’ staan?

Zo maar enkele voorbeelden die veel energie kunnen besparen. Energie die niet hoeft te worden opgewekt en betaald.

Voor woning en bedrijfsgebouw is het belangrijk dat deze goed zijn geïsoleerd en geen kieren hebben. Muren, ramen, dak en vloer kunnen warmte doorgevers naar buiten zijn – koude brug of warmtetransmissie. Veel warmteverlies voelt tochtig aan en je levert veel in op comfort. Stoken doe je in zo’n geval “voor de mussen”.

Iedere woning of bedrijfsgebouw heeft een bepaalde energieprestatie, die vaak is vastgelegd in een energielabel. Dit label zegt iets over de energiezuinigheid van de woning.

EPA-advies
Wanneer je meer wil weten over hoe je woning energetisch presteert, is het mogelijk om een EPA-advies (Energie Prestatie Advies) te laten maken. ECLoZ kan helpen met het vinden van een erkende adviseur.

Warmtebeeldfoto
In januari 2015 en jan-feb 2019 heeft ECLoZ voor zijn deelnemers een warmtebeeldactie uitgevoerd. Hierbij hebben we warmtebeeldfoto’s gemaakt van huizen om zo te kunnen zien waar eventueel de energie weglekt.


 

Interesse?


Neem dan contact
met ons op

 • Naam
 • E-mail
 • Bericht