In ons dagelijks leven gebruiken we veel energie. Gas voor verwarming en elektriciteit voor verlichting en een veelvoud aan apparaten.
Blijven die op stand-by of zetten we die ‘uit’ zodat ze geen stroom meer gebruiken? Kopen we bij vervanging energiezuinige apparatuur en lampen? En hoe zit het met ons huis? Zijn de muren, ramen, dak en vloer optimaal geïsoleerd? Veel energie verdwijnt als niet of beperkt is geïsoleerd, maar ook door kieren langs kozijnen en scheuren in muren en dakbeplating. Energiegebruik heeft te maken met (ons eigen) gedrag en met onze woning.
Door gedrag kun je je energiebehoefte beïnvloeden, zo kun je zonder te investeren, snel energie besparen. Denk dan aan:
Zo maar enkele voorbeelden die veel energie kunnen besparen. Energie die niet hoeft te worden opgewekt en betaald. Op deze pagina van om | nieuwe energie een aantal tips voor energiebesparing in de keuken. Hier is de link naar een placemat met 24 besparingsmaatregelen, geactualiseerd 14 november 2022.
Voor woningen is het belangrijk dat deze goed zijn geïsoleerd en geen kieren hebben. Muren, ramen, dak en vloer kunnen warmte doorgevers naar buiten zijn – koude brug of warmtetransmissie. Veel warmteverlies voelt tochtig aan en je levert veel in op comfort. Stoken doe je in zo’n geval “voor de mussen”. Een veelvoud aan tips vindt u op deze pagina van Milieucentraal.
Iedere woning of bedrijfsgebouw heeft een bepaalde energieprestatie, die vaak is vastgelegd in een energielabel. Dit label zegt iets over de energiezuinigheid van de woning.
Alles over subsidies en financiering is te vinden op deze pagina van het Energieloket Hart van Brabant.