Oproep van ECLoZ aan lokale poltieke partijen

Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Politieke partijen zijn bezig met hun verkiezingsprogramma. ECLoZ heeft de partijen opgeroepen om in hun programma ruimte te maken van de volgende uitgangspunten: 

1. Energie besparen als fundament
Energiebesparing is de snelste en meest kosteneffectieve manier om onze klimaatdoelen te halen. Stimuleer collectieve besparingsaanpakken die letterlijk “achter de voordeur” komen. Zulke initiatieven zorgen voor langdurige relaties met bewoners en dragen bij aan sociale cohesie.
Gedacht kan worden aan renovaties volgens de standaard EnerPHit, gebaseerd op de principes van het Passiefhuis. Daarnaast is het wenselijk om verduurzamen aan de buitenzijde makkelijker te maken in de regelgeving, met bijv. een maximum van 20 cm overschrijding van de bouwgrens als het voor isolatie is.

2. Buurt-, straat- en wijkgerichte aanpak
De energietransitie slaagt alleen als inwoners zich betrokken voelen. Zet in op wijkgerichte projecten waarin bewoners samen met coöperaties zoals ECLoZ plannen maken en uitvoeren. Denk aan gezamenlijke inkoopacties, buurtbatterijen en lokale warmteoplossingen.

3. Zeggenschap bij ruimtelijke opwekprojecten
Bij alle projecten voor zon, wind, batterijen en warmte moet zeggenschap van de omgeving geborgd zijn. Verwijs hierbij naar het Klimaatakkoord, waarin het streven naar 50% lokaal eigendom is vastgelegd. Laat burgers meebeslissen én meeprofiteren.

4. Vooruitlopen op nieuwe wetgeving
Anticipeer op de aankomende Energiewet (2026) en de Wet collectieve warmte. Deze wetten bieden ruimte voor energiegemeenschappen en warmtegemeenschappen die duurzame energie en warmte in eigen beheer organiseren. Zorg dat deze vormen een plek krijgen in het gemeentelijk beleid. Het kan bijdragen aan een oplossing voor het probleem van de netcongestie.

5. Gemeentelijke regie op participatie en eigendom
De gemeente Loon op Zand moet actief zeggenschap organiseren via participatie én eigendom. Veranker dit in beleid, verordeningen en raadsbesluiten. Verwijs naar bestaande kaders die lokaal eigendom en burgerparticipatie ondersteunen.

6. Eerlijke verdeling van lusten en lasten
De opbrengsten van energieprojecten moeten terugvloeien naar de omgeving. Iedereen moet toegang krijgen tot lokale, duurzame en betaalbare energie – ongeacht bezit of inkomen.

7. Warmtegemeenschappen als sociale oplossing
Coöperatief georganiseerde warmtenetten kunnen zorgen voor een sociale, betrouwbare en betaalbare warmtevoorziening. Geef warmtegemeenschappen en energiecoöperaties een expliciete plek in het warmteprogramma van de gemeente.

Wij geloven dat samenwerking tussen gemeente, inwoners en lokale initiatieven de sleutel is tot een toekomstbestendig Loon op Zand. Laten we samen bouwen aan een duurzame en verbonden gemeenschap.

ECLoZ | om – Energiecollectief in de gemeente Loon op Zand.

U kunt het document hier downloaden

Bekijk de laatste ontwikkelingen

De achtjarige Quinn en elfjarige Joppe onthulden samen met wethouder Louis Laros op de warme langste dag van 2025 het naambord bij het Zonnepark op de (voormalige) vloeivelden bij Loon op Zand.
Wij zetten ons in voor een duurzame, betaalbare en rechtvaardige energietransitie in onze gemeente. Wij roepen politieke partijen op om in hun partijprogramma hier ruimte voor te maken.
In verband met Kermis en vrije dag na Hemelvaartsdag is het Energieloket op 23 en 30 mei gesloten.
Isoleren, maar wat te doen als er vleermuizen in spouwmuren of onder dakpannen zitten? De Rijksoverheid heeft een oplossing bedacht en onze gemeente doet mee.