De actuele milieuvoordelen van ons zonnestroomproject KwatrijnZon zijn nu voor iedereen te raadplegen op de KwatrijnZon-pagina bij SolarEdge. Dit is de stand van zaken op 25 mei 2021:
De start van KwatrijnZon
In het voorjaar van 2014 is ECLoZ gestart met de ontwikkeling van een zonnestroom-installatie op de Kwatrijnstal van Sjaak Sprangers, die een biologisch melkveebedrijf heeft aan de rand van het natuurgebied Landgoed Plantloon. Hij vroeg ECLoZ om een zonnestroom-installatie te ontwikkelen op het dak van zijn stal zodat hij een energie-neutrale bedrijfsvoering kan bezigen.
Het dak van de Kwatrijnstal geeft ruimte voor de installatie van 432 zonnepanelen. De installatie levert voldoende stroom voor het stroomgebruik van 40 huishoudens. De totale jaaropbrengst is berekend op tenminste 110.000 kwh. Dit zorgt voor een jaarlijkse besparing van ruim 50.000 kg. Co2.
Financiering
De totale projectkosten van KwatrijnZon bedragen 142.000 euro. Deze kosten werden gefinancierd door middel van crowdfunding. Er werd d.m.v. publieksfinanciering geld ingelegd tegen een rendement van 3% per jaar en er wordt jaarlijks afgelost op de investering. De organisatie van de crowdfunding was in handen van Zonnepanelendelen, een bedrijf gespecialiseerd in crowdfunding van zonnestroom-installaties. Nadat de zonnestroominstallatie operationeel werd (september 2017) zorgt zij voor de jaarlijkse uitkering van rendement en aflossing.
Samenwerking met om | nieuwe energie
De opgewekte stroom wordt verkocht aan om | nieuwe energie, daardoor is het mogelijk om de opgewekte stroom door te leveren aan klanten die stroom afnemen via ECLoZ. De investeerders die overstappen op groene stroom en gas van ECLoZ krijgen een extra hoog rendement van 3,6%. ECLoZ maakt het zo het mogelijk voor inwoners uit de gemeente Loon op Zand om stroom af te nemen die duurzaam en lokaal is opgewekt.
Subsidie
KwatrijnZon ontvangt een SDE+ subsidie over iedere opgewekte en teruggeleverde kwh. groene stroom. Deze rijkssubsidie maakt het mogelijk om dit zonnestroomproject te realiseren. De subsidie is toegekend voor 16 jaar, de volledige looptijd van dit project.
- De gegevens op een rij;
- Zonnestroominstallatie 432 zonnepanelen van 270wp.
- Jaarlijkse stroomopbrengst 112.000 kwh.
- Besparing 50.000 kg. Co2 per jaar
- Start crowdfunding 12 december 2016
- Investering vanaf 25 euro (1 zonnedeel)
- Looptijd crowdfunding totaal 5-6 weken (eerste twee weken alleen voor inwoners uit de gemeente Loon op Zand
- Realisatie zonnestroom installatie april 2016 (dat werd: september 2017)
- Looptijd project 16 jaar