BurgerZonnepark Loon op Zand
Op deze pagina vindt u alle documenten over financiële deelname. Er is geen mogelijkheid meer om in te schrijven.
Het project gaat door! Update vindt u op deze pagina.
Ruim 25 jaar geleden raakten de Vloeivelden buiten gebruik, de grond was vervuild en nergens voor geschikt. Hoe geven we deze een nuttige functie voor onze samenleving? ECLoZ stelde zich die vraag en nu ligt er een plan voor een zonnepark en wandelpaden. Schone duurzame energie en wandelpaden rond het park met een ingang aan de Heideweg en aangesloten op de bospaden.
De vergunningaanvraag is ingediend bij de gemeente Loon op Zand. De planning is dat de bouw van het zonnepark eind 2022 kan beginnen en dat vanaf zomer 2023 duurzame zonnestroom wordt opgewekt.
Lees meer
De Vloeivelden die westelijk liggen van de kern Loon op Zand naast de Heideweg en tussen Bergstraat en het Blauwe meer, zijn ruim 25 jaar geleden buiten gebruik geraakt. Vanaf begin 50-er jaren werd dit terrein gebruikt door steeds een laag vervuild water tussen ‘dijkjes’ op het land te zetten. Samen met de vervuilende stoffen uit lederindustrie en huishoudens infiltreerde dit in de grond tussen ‘dijkjes’. Na ruim 40 jaar infiltratie was de grond vervuild en ongeschikt voor enige teelt.
Een goede plek voor een zonnepark?
Er groeide een idee dat goed past binnen de zonnevisie van de gemeente Loon op Zand. Een idee met twee doelen: opwek van duurzame energie en versterking van recreatiemogelijkheden voor de inwoners. Beide goed voor onze gemeenschap. Dit idee is door ECLoZ opgepakt waarbij gesproken en overleg is gepleegd met buurtbewoners, Natuurmonumenten en een fauna-organisatie. Via online sessies is dit toegelicht aan en besproken met belangstellenden, raadsleden en de leden van ECLoZ. Mede met hun suggesties is het plan voor het zonnepark uitgewerkt.
Voldoende elektriciteit voor 2500 gezinnen
Het plan omvat wandelpaden over de dijken rondom de voormalige vloeivelden én plaatsing van zonnepanelen voor opwek van duurzame energie op de tussenliggende delen. Samen wekken deze panelen voldoende elektriciteit op voor 2500 gezinnen en dat is ruim een kwart van alle particuliere huishoudens in onze gemeente. De wandelpaden sluiten vanaf de Heideweg aan op de padenstructuur van het bestaand bosgebied. Door de ‘bomenlijn’ met groene beplanting aan de noordzijde van de vloeivelden door te trekken tot aan de Heideweg met daarlangs verder een groenstrook richting rotonde, ontstaat een stevige natuurlijke groene gordel rond het zonnepark. Een afrastering aan de ‘teen’ van de dijken voorkomt dat wandelaars het vervuilde terrein betreden. Vanaf de dijken is goed zicht over de omgeving en het zonnepark. Voor klein wild zorgen faunapassages ervoor dat zij kunnen foerageren en hun weg blijven vinden. In september 2022 vond een zgn. UXO-onderzoek plaats, onderzoek naar niet-gesprongen explosieven (zie foto).
De ontwikkeling, de bouw en het beheer (exploitatie) van het zonnepark wordt door ECLoZ samen uitgevoerd met deskundige andere partijen. En uiteraard wordt nauw samengewerkt met de gemeente Loon op Zand. Via ECLoZ wordt het een zonnepark ‘van ons allen’, waarbij inwoners en ondernemers samen ook het park gaan meefinancieren. In ’t najaar van 2022 gaan we samen 50% van het benodigde eigen vermogen voor het zonnepark bijeen brengen. Uiteraard tegen vergoeding van rente die dan wordt vastgesteld.
Belangstelling voor deelname?
Het is nu al mogelijk om belangstelling voor het financieel deelnemen bij dit project aan te geven, laat het weten via het Interesse formulier op deze pagina, onder vermelding van uw naam en woonplaats. Dit is uiteraard nu nog geheel vrijblijvend, maar het is voor ons als organisatie nu al belangrijk om een indicatie te hebben van de lokale bereidheid om te zijner tijd deel te nemen in de financiering. In de tussentijd gaan wij hard aan de slag om voor de bewoners van Loon op Zand een mooie aanbieding te maken. Meer duidelijkheid hierover wordt in het najaar van 2022 verwacht.