Voor acties en projecten ter besparing en verduurzaming van energie is ECLoZ steeds op zoek naar subsidiemogelijkheden van overheden. Met vragen of en welke ondersteuning van energie initiatieven er beschikbaar zijn. Of het nu gaat om de gemeente, de provincie, het rijk of Europa.
Ervaringsregel is dat subsidies vaak specifieke eisen stellen aan maatregelen/projecten, een beperkte loopduur hebben en (helaas soms) snel uitgeput zijn. De mogelijkheden die er zijn benut ECLoZ. ECLoZ heeft nauwe contacten met andere energie collectieven en coöperaties in Noord Brabant. Hier wordt ook veel kennis op financieel terrein gedeeld.
Een financieel “hulpje” van de overheid is natuurlijk altijd mooi “meegenomen”, maar … een maatregel of investering mag natuurlijk nooit alleen van een overheidsbijdrage afhangen. Het gaat er altijd en voor eerst om minder en schonere energie en lagere kosten. Om die lagere kosten te bereiken moet je vaak eerst zelf investeren, bijvoorbeeld in zonnepanelen. In de jaren van gebruik verdien je eerst de panelen terug en later houd je geld over. De kosten gaan altijd voor de baten uit.
Voor ondernemers bestaan diverse regelingen. Zij doen er goed aan met hun belastingadviseur of accountant te overleggen.
Met het leggen van zonnepanelen of isoleren van huis of bedrijf is vaak een flink geldbedrag gemoeid. Kun je dat zelf financieren uit spaargeld dan levert de investering vaak veel meer op dan de huidige (lage) spaarrente. En isoleren levert vaak al direct een flinke energie – vaak gas – besparing op. Daarbij wordt het in huis ook veel comfortabeler – prettiger – wonen en werken.
Geen geld en toch investeren in schone en duurzame energie? Er zijn mogelijkheden voor particulieren in de vorm van “groene leningen” die onder voorwaarden gunstig kunnen zijn. Voor ondernemers gelden weer andere regels; zij raadplegen hun belastingsadviseur of accountant.