Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Klik hier voor certificaten WerftZon
  • E-mailadres
 
 
 

Actueel

ECLoZ | om met burgerwindpark Spinderwind in Duurzame Top 100 van Trouw.

8 oktober 2019

De duurzame 100 van Trouw bestaat dit jaar voor het eerst uit initiatieven van onderop. Het is de elfde keer dat deze ranglijst van groenste denkers en doeners wordt gepresenteerd.

Op nummer 65 van de lijst prijkt het project van ECLoZ | om en 10 andere energiecoöperaties in de regio: de ontwikkeling van burgerwindpark SpinderWind. Een heel mooi resultaat. Meer informatie over de duurzame 100 van Trouw op deze pagina. Voor informatie over Spinderwind, raadpleeg onze projectpagina.


Een lokaal aanbod isolatiemaatregelen en zonnepanelen vindt u bij ECLoZ | om

26 augustus 2019

Er bereikten ons berichten dat het bedrijf Zelfstroom in onze gemeente door middel van folders actief is in werving voor zonnepanelen. In deze folders wordt de indruk gewekt dat er sprake is van samenwerking met de gemeente Loon op Zand. Dat is niet het geval.

ECLoZ | om juicht het toe dat er meer en meer zonnepanelen op daken komen te liggen. Zoals u elders op onze website kunt lezen hebben wij kort geleden in samenwerking met Buurtkracht ons eerste buurtteamproject rond isoleren en aanschaf zonnepanelen in Molenwijck Noord succesvol afgesloten.

Een nieuw buurtproject staat op stapel, dus bent u geïnteresseerd in het lokale aanbod van een buurtteam uit uw wijk, laat dit dan weten via ah@ecloz.nl of houd de berichten op website en facebook in de gaten.


Aandacht voor het overlijden van Henri Hoskam tijdens ALV om | nieuwe energie

19 augustus 2019

Tijdens de algemene Ledenvergadering van om | nieuwe energie werd stil gestaan bij het overlijden van de penningmeester van ECLoZ | om, Henri Hoskam. De laatste wens van de overledene indachtig kregen de aanwezigen een zakje bloemzaad mee naar huis. Als imker had Henri zorg over de bijenstand.

Een mooi en betrokken gebaar van om.


Bij om | nieuwe energie krijg je lokaal opgewekte groene stroom

2 augustus 2019

In een bijlage bij het Financieel Dagblad deze week een inspirerend artikel over decentrale energieopwekking. Een gesprek met André Dippell, directeur van om | nieuwe energie. om is een collectief van energiecoöperaties, waaronder ECLoZ. Daarom voegen wij met ingang van heden ‘| om’ aan onze naam toe. De zonnestroom van onze projecten KwatrijnZon en WerftZon wordt geleverd aan om. Word je daar afnemer dan krijg je gegarandeerd lokale groene stroom. Een geweldige bijdrage aan de verduurzaming van onze gemeente.

Uit het Financieel Dagblad van 31 juli 2019

Veel belangstelling voor informatie over isoleren of zonnepanelen

13 juni 2019

Een vijftig-tal mensen was afgekomen op de bijeenkomst in De Wetering om meer te horen over het gezamenlijk buurtinitiatief van ECLoZ en buurkracht. Na korte introductie door Alex van der Haring van ECLoZ en Gert Wagenvoort van buurkracht, kwam EPA-adviseur Petro van Laarhoven aan het woord over 2 woningen in de wijk (middenwoning en hoekwoning) die hij had doorgelicht op te treffen besparingsmaatregelen. Lees meer over de bijeenkomst op de pagina Energiebesparing.


Burenbijeenkomst op 11 juni in De WeteringBurgerwindpark De Spinder genomineerd voor Duurzame 100 van Trouw!

4 juni 2019

De inzet van alle vrijwilligers afgelopen jaren rondom het windpark wordt beloond: Burgerwindpark De Spinder is namelijk als burgerinitiatief genomineerd voor de Trouw Duurzame 100 2019!

Zie voor meer informatie de projectpagina Spinderwind.


Overlijden Henri Hoskam

Op zondagmorgen 26 mei jl. is overleden ons zeer gewaardeerd medebestuurslid

Henri Hoskam

Binnen onze energiecoöperatie bekleedde Henri de functie van penningmeester. Henri was mededirecteur van KwatrijnZon B.V. een volle dochteronderneming van ECLoZ u.a. In juni 2018 was hij vanuit ECLoZ medeoprichter en sindsdien penningmeester van ZonCLoZ u.a., de coöperatie die zich richt op duurzame opwek van elektriciteit door middel van postcoderoos projecten. Fijn dat hij zelf afgelopen donderdag 23 mei nog kon melden dat WerftZon als eerste project van ZonCLoZ operationeel was. Henri heeft hier in zijn laatste levensmaanden nog veel energie aan kunnen geven.

Wij zijn Henri dankbaar voor het vele werk dat hij met grote gedrevenheid heeft verricht. Bovenal missen we hem als een fijne medemens met het hart op de goede plek.

We wensen Marijke, de kinderen en familieleden sterkte toe.

Namens ECLoZ u.a., KwatrijnZon B.V. en ZonCLoZ u.a., Bert Branderhorst – voorzitter.


WerftZon

Het is helemaal klaar, alles ligt er op en is aangesloten”

14 mei 2019

De zonnepanelen op Sporthal De Werft zijn door installateur AG Techniek uit Udenhout gelegd en aangesloten!

Er wordt zonne-energie opgewekt en geleverd aan onze samenwerkingspartner om | nieuwe energie!

Voor meer informatie over WerftZon: kijk op de projectpagina WerftZon.


Bouw van Burgerwindpark De Spinder is begonnen

4 mei 2019

De start van de bouwwerkzaamheden is aanleiding voor Omroep Tilburg om eens te komen kijken naar de eerste werkzaamheden.


Loon op Zand doet duurzaam

Tijdens het openbare gedeelte van de Algemene Ledenvergadering van ECLoZ, op dinsdag 30 april, presenteren lokale vrijwilligersorganisaties op gebied van duurzaamheid presenteren zich in het Vrijwilligershuis.

In de op 11 april vastgestelde Toekomstagenda Loon op Zand 2030 is te lezen dat inwoners belang hechten aan een duurzame en groene toekomst voor onze gemeente. Al langer zijn er in Loon op Zand vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor een duurzame samenleving. Wie zijn die vrijwilligers, wat doen ze en waar doen ze het voor?

Op dinsdag 30 april komen een aantal van deze organisaties voor het voetlicht tijdens het openbare gedeelte van de jaarvergadering van ons lokale Energiecollectief ECLoZ in het Vrijwilligershuis aan de Schotsestraat 4c in Kaatsheuvel. Vanaf 20.00 uur is iedereen welkom om kennis te maken met deze organisaties. Onder meer Fietsenbank en Spullenbank van het KDC geven informatie over hun werk. Ook Gered Gereedschap, Boekenbank, Voedselbank en Wereldgemeente Loon op Zand houden een korte presentatie. En natuurlijk ECLoZ zelf! Nadien is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de verschillende ruimtes van het Vrijwilligershuis. Wees welkom! Deelname is gratis en aanmelding is niet nodig.


Huurovereenkomst getekend

28 maart 2019

Vandaag is de huurovereenkomst voor de huur van het dakdeel van Sporthal De Werft getekend. Zie voor foto’s de projectpagina Werftzon.


We kunnen binnenkort het dak op!

22 februari 2019

De huurovereenkomst met de gemeente voor de huur van het dakdeel van Sporthal De Werft wordt donderdag 28 maart a.s. getekend. Daarna kunnen we het dak op! Verwacht wordt dat de installatie in april “draait”, een gunstig moment voor zonnestroomproductie! Zie verder de projectpagina Werftzon.


Hoe gaat het verder na de succesvolle warmtebeeldfoto-actie van ECLoZ?

25 februari 2019

Na een overweldigend aantal aanmeldingen zijn de vrijwilligers van ECLoZ in de week van 30 januari tot 6 februari op stap geweest met de warmtebeeldcamera om warmtebeeldfoto’s gemaakt, zo’n 15 à 20 per adres. Helaas konden niet alle aanvragen worden gehonoreerd, toch is het nog gelukt om 39 adressen te bezoeken. De gemaakte foto’s zijn inmiddels verstuurd aan de bewoners, die nu over de juiste isolatiemaatregelen na kunnen gaan denken.

Aan de slag met Buurkracht

Buurkracht is een maatschappelijk platform, dat mensen in buurten helpt om gezamenlijke initiatieven te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing. Binnen ECLoZ gaat de werkgroep Besparing samen met Buurkracht aan de slag om te werken aan een 10-weken stappenplan. Hiermee wordt gestart in 1 of 2 buurten waarin veel mensen zich hebben aangemeld voor de actie. Deze mensen worden benaderd om mee te doen. In overleg met de bewoners wordt een stappenplan opgesteld, dat voldoet aan de door de bewoner gewenste maatregelen. Dit plan zou moeten resulteren in een getekende offerte voor te realiseren (een) besparingsmaatregel(en), zoals bijvoorbeeld vloer- en/of spouwmuurisolatie. Andere buurtgenoten kunnen zich aansluiten, zodat door de gezamenlijkheid de maatregelen goedkoper kunnen worden uitgevoerd.

Zelf meedoen als vrijwilliger

Naar aanleiding van de actie hebben zich een aantal mensen aangemeld om actief mee te gaan werken bij ECLoZ. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Ook zij worden binnenkort benaderd. Energiebesparing en duurzame opwek zijn actuele thema’s waar we graag actiever mee aan de slag gaan. Heb je ideeën of ben je juist op zoek naar ideeën op het gebied van besparing en opwek van energie? Samen kunnen we onze mooie gemeente duurzamer te maken. Schrijf je in als lid (€ 10 per jaar) via de website en meld je aan als vrijwilliger of mail naar contact@ecloz.nl. Meer informatie: www.ecloz.nl of volg ons via Facebook en LinkedIn.


Warmtebeeldactie succesvol afgesloten

12 februari 2019

De reacties op de warmtebeeldactie van energiecoöperatie Loon op Zand (ECLoZ) waren overweldigend. Mensen lopen warm voor een scan van hun huis om zo de warmtelekken bloot te leggen. Isolatie laat hen niet koud. Op het moment van schrijven hebben meer dan 90 mensen uit Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer zich aangemeld. We hadden toegezegd de eerste 10 aanmelders te bezoeken, maar in de week van 30 januari tot 6 februari zijn er uiteindelijk op 37 adressen warmtebeeldfoto’s gemaakt. De actie is nu afgesloten, de gemaakte foto’s worden nu verstuurd aan de bewoners.

Lees meer op de projectpagina Warmtebeeldactie.


EcLoZ heeft weer een warmtebeeldactie gehouden

Evenals in 2015 kon u weer in aanmerking komen voor het maken van een warmtebeeldfoto van uw woning. EcLoZ heeft als doelstelling dat de gemeente Loon op Zand in 2030 energieneutraal is. Dat wil zeggen dat er evenveel energie wordt opgewekt binnen de gemeente, als dat er wordt verbruikt. Als  energiecollectief zijn we al druk bezig met opwekken van duurzame energie in onze lokale zonne- en windenergieprojecten. Maar de eerste stap moet eigenlijk zijn: gebruik van energie zoveel mogelijk beperken. Het blijkt dat veel besparing mogelijk is door goede isolatie.  Elke m3 gas die je niet nodig hebt, hoef je niet te verbranden, iedere kWh elektriciteit die je niet nodig hebt, hoef je niet op te wekken. Je bent zo niet alleen energiezuinig bezig, maar bespaart ook maandelijks energiekosten. Bij de meeste woningen lekt er veel warmte (dus energie) weg doordat de woning  slecht is geïsoleerd. Met een warmtebeeldfoto is dat weglekken perfect te zien. Het is nodig dat deze warmtebeeldfoto’s worden gemaakt bij koud weer. Dan is het verschil tussen binnen en buiten temperatuur groot. Uit ervaring weten we dat dat héél verrassend kan werken. Wat je nooit had gedacht is toch waar: via de voordeur, het dakraam, de spouwmuur, de vloer lekt heel veel warmte weg.

Aan het maken van de foto zijn geen kosten  verbonden. Dit is een voorlichtingsactie van Ecloz, de foto wordt met de bewoner besproken en wordt alleen aan de bewoner overhandigd en niet aan derden, en het geheel is volkomen vrijblijvend, en verplicht u tot niets.


Update WerftZon 

22 december 2018

De certificaten WerftZon zijn allemaal verkocht! De 224 zonnepanelen kunnen nu gelegd worden op Sporthal De Werft in Kaatsheuvel. Deelnemers aan het project worden rechtstreeks geïnformeerd. Voor andere geïnteresseerden geldt: hou de website in de gaten voor informatie.


Informatieavond Energiecollectief ECLoZ over Energiebesparing

Op donderdag 13 december was er vanaf 20.00 uur bij Natuurpoort van Loon aan de Kloosterstraat in Loon op Zand een bijeenkomst over energielabels en energiebesparing.

Welk energielabel heeft mijn woning?
Welke labels zijn er en wat zijn de ontwikkelingen op dit gebied? U wilt bijvoorbeeld het energielabel van uw woning verbeteren. Welke verbeteringen kunt u dan aanbrengen, wat zijn globaal de kosten en wat levert u dat op? Onze EPA adviseur, Petro van Laarhoven, vertelde een 20-tal  bezoekers hier alles over. Download hier de powerpointpresentatie die hij gebruikte.

Naast besparing ook opwekking. De energieprojecten van ECLoZ
Doelstelling van coöperatieve vereniging  ECLoZ is dat Loon op Zand in 2030 energieneutraal is, d.w.z. dat er net zoveel energie duurzaam wordt opgewekt als er verbruikt wordt. ECLoZ probeert die doelstelling te behalen door informatie te verstrekken over besparing én door zelf stroom op te wekken in lokale groene stroomprojecten.  Dit gebeurt al in het project KwatrijnZon, met de zonnestroominstallatie op de Kwatrijnstal van de familie Sprangers in Kaatsheuvel die 40 huishoudens van stroom voorziet.  Komend jaar wordt begonnen met de bouw van het Burgerwindpark De Spinder in Tilburg Noord, een windenergieproject waarin met 10 andere energiecoöperaties uit de omgeving wordt samengewerkt.  Binnenkort gaat het project WerftZon van start, 224 zonnepanelen op het dak van sporthal De Werft in Kaatsheuvel die zonnestroom gaan leveren. In dit laatste project kan nog worden deelgenomen door investering in de laatste 30 certificaten.

Samen op weg naar een duurzame gemeente
Iedere stap op weg naar een duurzame energieneutrale gemeente is er een. Loop met ons mee, word lid van het lokale energiecollectief ECLoZ en stap over op lokale duurzaam opgewekte stroom. Laat u daarnaast informeren over energiebesparing. Wij zien u graag op donderdag 13 december a.s. om 20.00 uur bij Natuurpoort van Loon.


Energiecollectief OM|Nieuwe energie weer de groenste

Voor het vierde jaar op rij is om | nieuwe energie verkozen tot groenste energieleverancier van Nederland. In het jaarlijks terugkerende onafhankelijke onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE behaalt de leverancier opnieuw het rapportcijfer 10. Daarmee laat zij de grote traditionele energieleveranciers en zelfs een aantal bekende groene leveranciers ver achter zich.

“In lokaal zit onze kracht”

Directeur André Dippell: “We zijn ontzettend trots dat we onze titel als groenste leverancier mogen behouden. Het had ook eigenlijk niet anders gekund dan weer zo hoog te eindigen. Wij zijn de enige leverancier die onze energie uitsluitend laten produceren door vele tientallen lokale burgerinitiatieven bij energiecoöperaties. Zij investeren in zonne- en windenergie in hun eigen buurt, waardoor onze klanten letterlijk langs kunnen gaan bij de projecten waar we energie opwekken. Groener kunnen we het niet maken!”

Veel leveranciers blijven slecht scoren

Van de 29 onderzochte leveranciers scoren er 13 nog steeds een onvoldoende. Het rapport vergelijkt de leveranciers op de onderdelen investeringen, inkoop en levering van energie. Opvallend is dat veel slecht scorende leveranciers zichzelf in de markt zetten als groene energieleverancier. Een kwalijke zaak aldus André Dippell: “Groene energie wordt te pas en te onpas gebruikt voor energie die helemaal niet groen is; sjoemelstroom noemen wij dat. Dat is nou juist waarom wij onze energie lokaal opwekken in de eigen buurt van onze klanten. Van ons allemaal en voor ons allemaal, dat noemen wij nu nieuwe energie! We hoeven ons niet te verstoppen achter constructies om onze stroom te vergroenen. Bij ons mag iedereen zien hoe we het aanpakken en daar vooral aan meedoen. Door volledig transparant te zijn, winnen wij het vertrouwen van de consument.”

Over om | nieuwe energie

om | nieuwe energie is een energiecollectief bestaande uit bijna 40 lokale energiecoöperaties, waaronder ECLoZ. Zij fungeren onder andere als energieproducenten en wekken lokaal, in de regio, alle stroom op voor de energieklanten. Zij krijgen daarom 100% duurzame energie uit hun eigen buurt geleverd. Het collectief heeft geen winstoogmerk. Daarom worden de energieprijzen, vergeleken met andere leveranciers, steeds goedkoper en kan de opbrengst worden gebruikt om lokaal weer nieuwe energieprojecten te ontwikkelen. Zo werken ze toe naar een energieneutraal Nederland. Een overzicht van alle aangesloten coöperaties is te vinden op www.samenom.nl.


Ook de familie Bruijniks uit Kaatsheuvel doet mee aan het zonneproject WerftZon

Na ondertekening van de deelname en ledenovereenkomst lichtte wethouder Gerard Bruijniks dit als volgt toe:

“Wij als gezin doen mee omdat we met WerftZon samen werken aan een duurzame toekomst. Met de panelen wekken we duurzame energie op en zo dragen we concreet bij aan een duurzame toekomst. Wij mensen moeten ons gebruikspatroon veranderen, want nu verbruiken we meer dan de aarde kan leveren. Dat is onhoudbaar. Door deelname aan gezamenlijke zonneprojecten zoals WerftZon, doen we er zelf ook wat aan om de aarde niet verder uit te putten en deze goed door te geven aan onze volgende generatie.”.

Ook meedoen met WerftZon? Schrijf in en investeer in lokale duurzame energie.

Donderdag 15 november, van 19.00-20.30 u in ’t Klavier in Kaatsheuvel en in De Wetering in Loon op Zand.

Zie voor meer informatie de projectpagina WerftZon.


Nationale Duurzame Huizen Route – 3 november 2018

Wil je ook duurzamer wonen en zoek je inspiratie? Kom langs op de duurzame open huizen route a.s. zaterdag 3 november tussen 10:00-12:30 uur!

Bekijk de technische ruimte van een appartementengebouw van Casade, dat verwarmd wordt met een warmte-koude opslag systeem (bodemwarmte) bij Parkzicht in Kaatsheuvel. ECLoZ, Casade en de gemeente Loon op Zand zijn aanwezig.

Op de website van de Duurzame Huizen Route zie je welke andere huizen nog meer hun deuren openen!


Nog 100 certificaten te gaan!

15 oktober 2018

Bert Branderhorst, voorzitter van ECLoZ, brengt nog weer eens onder de aandacht waarom deelname aan het WerftZonproject, investeren in zonnepanelen op het dak van Sporthal De Werft, zo’n goed idee is. Het is een investering in verduurzaming van onze gemeente en nog lucratief ook. Luister naar het verhaal van Bert.

Inschrijven voor de laatste certificaten: op donderdag 25 oktober  19.00 – 20.30 u in ‘t Klavier in Kaatsheuvel en De Wetering in Loon op Zand.


Energieprijzen vergelijken?

12 oktober 2018

Let er dan op de meest recente tarieven van de huidige leverancier te gebruiken. Omdat de tarieven voor alle leveranciers zijn gestegen, is vergelijking met huidig termijnbedrag bij een leverancier niet terecht. Hieronder is te zien dat onze energieleverancier =OM|nieuwe energie van de duurzame leveranciers de voordeligste is.


Dag van de Duurzaamheid

10 oktober 2018

De uitspraak van het Gerechtshof gisteren in de Urgenda-klimaatzaak maakt eens te meer duidelijk dat we serieus aan de slag moeten om CO2-uitstoot terug te dringen en klimaatverandering tegen te gaan.

In onze gemeente kan iedereen daar aan bijdragen door te investeren in lokaal opgewekte Zonne-energie van zonnepanelen die op sporthal De Werft komen te liggen. Klik voor deelname aan dit project op de WerftZon-project-pagina of schrijf in op donderdag 11 oktober 19.00-20.00 uur in ‘t Klavier en 20.30-21.30 uur in De Wetering.


10 oktober Dag van de Duurzaamheid

Vandaag – 5 oktober – is de dag van de Loonse Dorpskwis, een geweldig lokaal initiatief wat ongelooflijk veel energie genereert.

ECLoZ  is ook zo’n geweldig lokaal initiatief, het energie collectief in de gemeente Loon op Zand. Wij leveren lokaal opgewekte groene stroom op basis van wind- en zonne-energie. De zonne-energie komt o.a. van panelen op De Werft, het WerftZon postcoderoos project.

Komende woensdag is het 10 oktober, dag van de duurzaamheid, en wat zou het mooi zijn als op die dag heel veel mensen in onze gemeente gaan investeren in duurzame energie en certificaten WerftZon aanschaffen. Dan komen die zonnepanelen er te liggen en kunnen we nog meer lokaal opgewekte groene stroom verkopen! De certificaten kosten € 190 per stuk en je kunt er maximaal 20 kopen. Het is niet alleen een geweldige investering in de verduurzaming van onze gemeente maar ook winstgevend voor de eigen portemonnee, gezien de verwachte 9% rendement per jaar. Voor alle informatie zie de pagina van het WerftZonproject.

Direct contact met ECLoZ voor meer informatie en om in te schrijven? Donderdagavond 11 oktober van 19.00 tot 20.00 uur zijn we in ‘t Klavier in Kaatsheuvel aanwezig en van 20.30 tot 21.30 uur in De Wetering in Loon op Zand.


Inschrijfavonden WerftZon

20 september 2018

Inschrijven voor de koop van certificaten voor het WerftZon project kan nu op 2 inloopavonden: donderdag 27 september tussen 19.00 en 21.00 uur in ‘t Klavier en maandag 1 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur in De Wetering. Als u woont in een van de postcodegebieden grenzend aan postcode 5171 (dit zijn de postcodes 5106, 5143, 5144, 5151, 5161, 5171, 5172, 5175 en 5176), kunt u deelnemen aan dit project.

Kijk voor meer informatie op de WerftZon-projectpagina. Als u niet bij een van de inschrijfavonden aanwezig kunt zijn, kunt u daar ook de inschrijfformulieren downloaden.