Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Klik hier voor certificaten WerftZon
  • E-mailadres
 
 
 

Actueel

Informatieavond Energiecollectief ECLoZ over Energiebesparing
Op donderdag 13 december kunt u vanaf 20.00 uur terecht bij Natuurpoort van Loon aan de Kloosterstraat in Loon op Zand voor een bijeenkomst over energielabels en energiebesparing.

Welk energielabel heeft mijn woning?
Welke labels zijn er en wat zijn de ontwikkelingen op dit gebied? U wilt bijvoorbeeld het energielabel van uw woning verbeteren. Welke verbeteringen kunt u dan aanbrengen, wat zijn globaal de kosten en wat levert u dat op? Onze EPA adviseur, Petro van Laarhoven, kan daar meer over vertellen. Kom naar de informatiebijeenkomst om u te laten voorlichten, deze is vanaf 20.00 uur vrij toegankelijk. Daaraan voorafgaand wordt een korte ledenvergadering gehouden.

Naast besparing ook opwekking. De energieprojecten van ECLoZ
Doelstelling van coöperatieve vereniging  ECLoZ is dat Loon op Zand in 2030 energieneutraal is, d.w.z. dat er net zoveel energie duurzaam wordt opgewekt als er verbruikt wordt. ECLoZ probeert die doelstelling te behalen door informatie te verstrekken over besparing én door zelf stroom op te wekken in lokale groene stroomprojecten.  Dit gebeurt al in het project KwatrijnZon, met de zonnestroominstallatie op de Kwatrijnstal van de familie Sprangers in Kaatsheuvel die 40 huishoudens van stroom voorziet.  Komend jaar wordt begonnen met de bouw van het Burgerwindpark De Spinder in Tilburg Noord, een windenergieproject waarin met 10 andere energiecoöperaties uit de omgeving wordt samengewerkt.  Binnenkort gaat het project WerftZon van start, 224 zonnepanelen op het dak van sporthal De Werft in Kaatsheuvel die zonnestroom gaan leveren. In dit laatste project kan nog worden deelgenomen door investering in de laatste 30 certificaten.

Samen op weg naar een duurzame gemeente
Iedere stap op weg naar een duurzame energieneutrale gemeente is er een. Loop met ons mee, word lid van het lokale energiecollectief ECLoZ en stap over op lokale duurzaam opgewekte stroom. Laat u daarnaast informeren over energiebesparing. Wij zien u graag op donderdag 13 december a.s. om 20.00 uur bij Natuurpoort van Loon.


Energiecollectief OM|Nieuwe energie weer de groenste

Voor het vierde jaar op rij is om | nieuwe energie verkozen tot groenste energieleverancier van Nederland. In het jaarlijks terugkerende onafhankelijke onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE behaalt de leverancier opnieuw het rapportcijfer 10. Daarmee laat zij de grote traditionele energieleveranciers en zelfs een aantal bekende groene leveranciers ver achter zich.

“In lokaal zit onze kracht”

Directeur André Dippell: “We zijn ontzettend trots dat we onze titel als groenste leverancier mogen behouden. Het had ook eigenlijk niet anders gekund dan weer zo hoog te eindigen. Wij zijn de enige leverancier die onze energie uitsluitend laten produceren door vele tientallen lokale burgerinitiatieven bij energiecoöperaties. Zij investeren in zonne- en windenergie in hun eigen buurt, waardoor onze klanten letterlijk langs kunnen gaan bij de projecten waar we energie opwekken. Groener kunnen we het niet maken!”

Veel leveranciers blijven slecht scoren

Van de 29 onderzochte leveranciers scoren er 13 nog steeds een onvoldoende. Het rapport vergelijkt de leveranciers op de onderdelen investeringen, inkoop en levering van energie. Opvallend is dat veel slecht scorende leveranciers zichzelf in de markt zetten als groene energieleverancier. Een kwalijke zaak aldus André Dippell: “Groene energie wordt te pas en te onpas gebruikt voor energie die helemaal niet groen is; sjoemelstroom noemen wij dat. Dat is nou juist waarom wij onze energie lokaal opwekken in de eigen buurt van onze klanten. Van ons allemaal en voor ons allemaal, dat noemen wij nu nieuwe energie! We hoeven ons niet te verstoppen achter constructies om onze stroom te vergroenen. Bij ons mag iedereen zien hoe we het aanpakken en daar vooral aan meedoen. Door volledig transparant te zijn, winnen wij het vertrouwen van de consument.”

Over om | nieuwe energie

om | nieuwe energie is een energiecollectief bestaande uit bijna 40 lokale energiecoöperaties, waaronder ECLoZ. Zij fungeren onder andere als energieproducenten en wekken lokaal, in de regio, alle stroom op voor de energieklanten. Zij krijgen daarom 100% duurzame energie uit hun eigen buurt geleverd. Het collectief heeft geen winstoogmerk. Daarom worden de energieprijzen, vergeleken met andere leveranciers, steeds goedkoper en kan de opbrengst worden gebruikt om lokaal weer nieuwe energieprojecten te ontwikkelen. Zo werken ze toe naar een energieneutraal Nederland. Een overzicht van alle aangesloten coöperaties is te vinden op www.samenom.nl.


Ook de familie Bruijniks uit Kaatsheuvel doet mee aan het zonneproject WerftZon

Na ondertekening van de deelname en ledenovereenkomst lichtte wethouder Gerard Bruijniks dit als volgt toe:

“Wij als gezin doen mee omdat we met WerftZon samen werken aan een duurzame toekomst. Met de panelen wekken we duurzame energie op en zo dragen we concreet bij aan een duurzame toekomst. Wij mensen moeten ons gebruikspatroon veranderen, want nu verbruiken we meer dan de aarde kan leveren. Dat is onhoudbaar. Door deelname aan gezamenlijke zonneprojecten zoals WerftZon, doen we er zelf ook wat aan om de aarde niet verder uit te putten en deze goed door te geven aan onze volgende generatie.”.

Ook meedoen met WerftZon? Schrijf in en investeer in lokale duurzame energie.

Donderdag 15 november, van 19.00-20.30 u in ’t Klavier in Kaatsheuvel en in De Wetering in Loon op Zand.

Zie voor meer informatie de projectpagina WerftZon.


Nationale Duurzame Huizen Route – 3 november 2018

Wil je ook duurzamer wonen en zoek je inspiratie? Kom langs op de duurzame open huizen route a.s. zaterdag 3 november tussen 10:00-12:30 uur!

Bekijk de technische ruimte van een appartementengebouw van Casade, dat verwarmd wordt met een warmte-koude opslag systeem (bodemwarmte) bij Parkzicht in Kaatsheuvel. ECLoZ, Casade en de gemeente Loon op Zand zijn aanwezig.

Op de website van de Duurzame Huizen Route zie je welke andere huizen nog meer hun deuren openen!


Nog 100 certificaten te gaan!

15 oktober 2018

Bert Branderhorst, voorzitter van ECLoZ, brengt nog weer eens onder de aandacht waarom deelname aan het WerftZonproject, investeren in zonnepanelen op het dak van Sporthal De Werft, zo’n goed idee is. Het is een investering in verduurzaming van onze gemeente en nog lucratief ook. Luister naar het verhaal van Bert.

Inschrijven voor de laatste certificaten: op donderdag 25 oktober  19.00 – 20.30 u in ‘t Klavier in Kaatsheuvel en De Wetering in Loon op Zand.


Energieprijzen vergelijken?

12 oktober 2018

Let er dan op de meest recente tarieven van de huidige leverancier te gebruiken. Omdat de tarieven voor alle leveranciers zijn gestegen, is vergelijking met huidig termijnbedrag bij een leverancier niet terecht. Hieronder is te zien dat onze energieleverancier =OM|nieuwe energie van de duurzame leveranciers de voordeligste is.


Dag van de Duurzaamheid

10 oktober 2018

De uitspraak van het Gerechtshof gisteren in de Urgenda-klimaatzaak maakt eens te meer duidelijk dat we serieus aan de slag moeten om CO2-uitstoot terug te dringen en klimaatverandering tegen te gaan.

In onze gemeente kan iedereen daar aan bijdragen door te investeren in lokaal opgewekte Zonne-energie van zonnepanelen die op sporthal De Werft komen te liggen. Klik voor deelname aan dit project op de WerftZon-project-pagina of schrijf in op donderdag 11 oktober 19.00-20.00 uur in ‘t Klavier en 20.30-21.30 uur in De Wetering.


10 oktober Dag van de Duurzaamheid

Vandaag – 5 oktober – is de dag van de Loonse Dorpskwis, een geweldig lokaal initiatief wat ongelooflijk veel energie genereert.

ECLoZ  is ook zo’n geweldig lokaal initiatief, het energie collectief in de gemeente Loon op Zand. Wij leveren lokaal opgewekte groene stroom op basis van wind- en zonne-energie. De zonne-energie komt o.a. van panelen op De Werft, het WerftZon postcoderoos project.

Komende woensdag is het 10 oktober, dag van de duurzaamheid, en wat zou het mooi zijn als op die dag heel veel mensen in onze gemeente gaan investeren in duurzame energie en certificaten WerftZon aanschaffen. Dan komen die zonnepanelen er te liggen en kunnen we nog meer lokaal opgewekte groene stroom verkopen! De certificaten kosten € 190 per stuk en je kunt er maximaal 20 kopen. Het is niet alleen een geweldige investering in de verduurzaming van onze gemeente maar ook winstgevend voor de eigen portemonnee, gezien de verwachte 9% rendement per jaar. Voor alle informatie zie de pagina van het WerftZonproject.

Direct contact met ECLoZ voor meer informatie en om in te schrijven? Donderdagavond 11 oktober van 19.00 tot 20.00 uur zijn we in ‘t Klavier in Kaatsheuvel aanwezig en van 20.30 tot 21.30 uur in De Wetering in Loon op Zand.


Inschrijfavonden WerftZon

20 september 2018

Inschrijven voor de koop van certificaten voor het WerftZon project kan nu op 2 inloopavonden: donderdag 27 september tussen 19.00 en 21.00 uur in ‘t Klavier en maandag 1 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur in De Wetering. Als u woont in een van de postcodegebieden grenzend aan postcode 5171 (dit zijn de postcodes 5106, 5143, 5144, 5151, 5161, 5171, 5172, 5175 en 5176), kunt u deelnemen aan dit project.

Kijk voor meer informatie op de WerftZon-projectpagina. Als u niet bij een van de inschrijfavonden aanwezig kunt zijn, kunt u daar ook de inschrijfformulieren downloaden.